Yrkestrafik

 • Jag är intresserad av att bli yrkeschaufför, vilket körkort behöver jag och hur får jag det?

  För att få köra som yrkesförare i person- och godstrafik samt som taxichaufförer krävs en yrkeskompetensutbildning och att man har avlagt ett godkänt yrkeskompetensprov. Utbildningens längd varierar beroende på vilken bransch du är intresserad av.

  Du hittar bäst information om utbildningen och var du kan få den på > Trafis webbplats

 • Det verkar som att något är fel med mitt färdskrivarkort, eftersom det inte fungerar ordentligt. Kan jag ansöka om ett nytt kort?

  Om färdskrivarkortet skadas, fungerar dåligt, försvinner eller blir stulet, måste du inom en vecka ansöka om ett ersättande kort från Ajovarmas serviceställe.

  Ansökan om färdskrivarkort och kort:

  Boka tid

  Som bilaga till ansökan behöver du en friformad skriftlig utredning om kortets försvinnande/fel. Ett nytt foto eller en ny underskrift behövs inte, utan det tidigare fotot kan användas. Efter att du lämnat in ansökan, får du köra 8 dagar med bokföring för hand. Kortet kan du söka från Ajovarmas servicesälle om en vecka. 

 • Jag behöver ett digitalt färdskrivarkort, hur mycket kostar det och varifrån kan jag få det?

  När du ansöker om färdskrivarkort, ska du fylla i en ansökan, som du får från Ajovarmas serviceställe. Som bilaga till ansökan behövs ett passfoto och underskrift. När du lämnar ansökan till Ajovarmas serviceställe, måste du ha med dig ett giltigt identitetsbevis (körkort, pass eller identitetskort som beviljats av polisen).

  Ansökan om färdskrivarkort och kort:

  Boka tid

  Färdskrivarkortet kostar 100 €. Kortet är i kraft 5 år från det datum det är beviljat. Kortet ska betalas vid Ajovarmas serviceställe då när ansökan lämnas in. Kortet tillverkas inte förrän det är betalt.

 • Mitt digitala färdskrivarkort går snart ut, hur får jag ett nytt kort?

  Du kan förnya ditt färdskrivarkort tidigast 90 dagar (3 månader) före det nuvarande kortet går ut. Förnyandet rekommenderas dock att göras senast 15 arbetsdagar före giltighetstiden går ut. Färdskrisvarkortet förnyas genom att lämna en ansökan till Ajovarmas serviceställe. Nytt passfoto behövs nödvändigtvis inte.  

  Ansökan om färdskrivarkort och kort:

  Boka tid

  Det nya kortet kostar 100 €.

Boka en tid!

Ajovarma - Förbokat tid sparar tid

En förhandsbokad tid till körkorts- och tillståndstjänsterna sparar din tid. Boka en tid i förväg via webben eller genom att kontakta vår kundtjänst. Ajovarmas rikstäckande kundtjänst ger råd och service på numret 075 323 9999 vardagar må-fre 8.00-15.45 (samtalspris lna/msa) eller via epost: forfragningar(at)ajovarma.fi