Examina

 • Jag vill börja köra motorcykel. Vilket körkort behöver jag?

  För att kunna köra motorcykel ska du avlägga ett motorcykelkörkort, som har beteckningen A i körkortet och även kallas körkortsklass A. Examen för motorcykelkörkortet omfattar både ett teori- och ett körprov, i vilka ingår obligatorisk undervisning. Kontakta en bilskola för att komma igång.

 • Vad betyder klassificeringarna A, A1 och A2 på motorcykelkörkorten?

  Det finns olika motorcykelkörkort

  A1-klassen (s.k. lättviktarkort) är avsedd för motorcyklar med en cylindervolym på högst 125 cm3 och en effekt på högst 11 kW, förhållandet mellan effekt och vikt 0,1 kW/kg och trehjulingar, som har tre symmetriskt placerad hjul och vars maxeffekt är 15 kW, samt invalidmotorcyklar med släpbara fordon kopplade till dessa. Ålderskravet är 16 år. 

  A2-klassen: motorcyklar, vars cylindervolym är minst 395 cm³ (förbränningsmotorer), förhållandet mellan effekt och vikt minst 0,15 kw/kg (elmotorer) effekten minst 20 och högst 35 kW, förhållandet mellan effekt och vikt högst 0,2 kW/kg och motorcykeln får inte vara konstruerad av ett fordon med effekt högre än 70 kW. Ålderskravet är 18 år.

  A-klassen: motorcyklar med släpbara fordon som kopplas till dem, samt trehjulingar med tre symmetriskt placerade hjul och vars effekt överstiger 15 kW. Ålderskravet är 24 år.

  Om du har fått ditt körkort för bil före 1.1.1990, har du rätt att köra även en motorcykel i den tunga klassen utan ett separat motorcykelkörkort. Av trafiksäkerhetsskäl rekommenderar vi dock alltid att man tar körtimmar innan man börjar köra en ny fordonstyp. Timmar arrangeras av bl.a. bilskolorna och motorcykelklubbarna.

 • Får en backningskamera användas vid körprovet?

  Backningskamera får numera användas vid förarprovet för B-klassen.

Boka en tid!

Ajovarma - Förbokat tid sparar tid

En förhandsbokad tid till körkorts- och tillståndstjänsterna sparar din tid. Boka en tid i förväg via webben eller genom att kontakta vår kundtjänst. Ajovarmas rikstäckande kundtjänst ger råd och service på numret 075 323 9999 vardagar må-fre 8.00-15.45 (samtalspris lna/msa) eller via epost: forfragningar(at)ajovarma.fi