Ajokortit ja lupapalvelut

 • Voiko isäni vain alkaa opettaa minua ajamaan?

  Voit hankkia ajokortin joko autokouluopetuksen kautta tai isäsi voi itse opettaa sinua opetusluvalla.

  Jos valitset autokoulun, ota yhteys valitsemaasi autokouluun, he neuvovat sinua eteenpäin. Jos taas päädytte siihen, että isäsi opettaa sinua opetusluvalla on isäsi oltava ensiksi yhteydessä lähimpään Ajovarmaan saadakseen opetusluvan.

  Henkilöauton ajokortin hankkimisen vaiheet (pdf)

  Lisäksi isäsi on suoritettava opetuslupaa hakevan teoriakoe. Tämä koe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä. Ajovarman toimipisteestä isäsi voi myös ostaa opetusluvalla opettavalle tarkoitettua materiaalia, joka helpottaa opettamista. Tämän lisäksi on autoon, jolla sinua tullaan opettamaan, asennettava erillinen jarrupoljin opettajalle. Tämän jälkeen auto tulee vielä muutoskatsastaa.
  Tarkemmat vaatimukset opetusajoneuvolle

  Opetuslupahakemus:

  Varaa aika

  Teoriakoe opetusluvan saamiseksi:

  Varaa aika

  tai varaa aika puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

 • Täytän pian 18 -vuotta ja haluan suorittaa B-luokan ajokortin. Mitä minun tulee tehdä?

  Trafi voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos:

  täytät ajokorttiluvan ikä- ja terveysvaatimukset, asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta etkä ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

  Ajokorttilupahakemuksesi vastaanottaa Ajovarman palvelupiste. Aika kannattaa varata etukäteen sähköisesti.

  Varaa aika hakemuksen jättämiseen:

  VARAA AIKA 

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Henkilöauton ajokortin hankkimisen vaiheet (pdf)

  Hakiessasi ajokorttilupaa ota mukaasi:

  2 passivalokuvaa (jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten vuonna 2013 tai sen jälkeen tai jos sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana, uusia valokuvia ei tarvita)

  Enintään 5 vuotta vanha nuorison terveystodistus tai enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto ajokyvystä

  Nykyinen ajokorttisi (jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi)

  Kaikkien virallisten huoltajiesi suostumus, jos olet alle 18-vuotias ja haet lupaa mopon, mopoauton, traktorin, liikennetraktorin, tai kevytmoottoripyörän ajokorttia varten (huoltajien tiedot tarkistetaan hakemuksen käsittelyn yhteydessä väestötietojärjestelmästä).

  Ajokorttilupa on voimassa 2 vuotta.

  Ajokorttilupahakemus maksaa 40 €
 • Täytän pian 70 vuotta. Hoituuko ajokortin uudistaminen Ajovarman kautta?

  Kyllä, ajokortin uudistaminen tapahtuu täyttämällä hakemus Ajovarman toimipisteessä. Ajovarma toimii Trafin sopimuskumppanina ja otamme vastaan ajokortteihin liittyvät ja muut lupahakemukset toimipisteissämme. Aika kannattaa varata etukäteen. Ajovarma ja A-Katsastus toimivat lähes sadalla paikkakunnalla samoissa tiloissa.

  Varaa aika ajokortin uudistamiseen:

  VARAA AIKA 

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Tarvitset mukaan:

  Nykyisen ajokorttisi, 2 passikuvaa (et tarvitse uusia passikuvia, jos olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten tai sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana)

  Lääkärintodistuksen tai laajennetun lääkärintodistuksen, jos lääkärin lausunto on annettu täytettyäsi jo 70 vuotta. Ryhmän 2. ajo-oikeuksien osalta se vaaditaan jo täytettyäsi 68 vuotta (tai jos täytät 68 vuotta uudistettavan ajo-oikeuden aikana).

  Ajokorttilupahakemuksen hinta on 40€.

 • Olen mennyt naimisiin ja sen myötä sukunimeni on vaihtunut eli minun pitää uusia ajokortti. Miten tämä tapahtuu?

  Jos nimesi on muuttunut, voit jättää hakemuksen uudesta ajokortista Ajovarman palvelupisteeseen.

  Varaa aika hakemuksen jättämiseen:

  Varaa aika

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Hakiessasi uutta ajokorttia Ajovarmasta ota mukaasi:

  2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten tai sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana)

  Henkilöllisyystodistus

  Aikaisempi ajokorttisi, jos se on tallella

  Hakemuksen hinta on 30€.

 • Vaimoni on sekä Yhdysvaltojen että Suomen kansalainen. Viime kesänä hän ajoi henkilöauton ajokortin Teksasissa. Miten hän voisi saada suomalaisen ajokortin?

  Vaimosi voi käydä tekemässä Ajovarman palvelupisteessä ajokorttilupahakemuksen ulkomaalaisen ajokortin vaihto suomalaiseen. Jos hänen vakituinen osoitteensa on ollut Suomessa ko. ajokorttia suoritettaessa, ajokortti ei ole voimassa lainkaan Suomessa (hänellä ei ole ajo-oikeutta täällä), eikä sitä voi vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin tutkintoa vaatimatta.

  Varaa aika ajokortin vaihtamiseen:

  Varaa aika

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Tarvitset mukaasi:

  Passin tai muun virallisen henkilötodistuksen

  2 passivalokuvaa

  Lääkärinlausunnnon

  Ulkomainen ajokortin tai, jos ajokorttia ei ole, aikaisemman kortin myöntäjävaltion antaman ajokorttiotteen; käännöksen ulkomaisesta ajokortista, jos kortin tiedot ovat jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Suosittelemme että varaat ajan palvelupisteeseen.

  Ajokorttilupahakemuksen hinta on 40 €
   

 • ABCE-ajokorttini vanhenee, saanko tilalle BE-luokan kortin viideksi vuodeksi ja mitä papereita tarvitaan?

  Ajokortin uudistamishakemusta käsiteltäessä asiakkaalla on mahdollisuus samalla alentaa ajokorttiluokkaansa 2. ryhmästä 1. ryhmään. Ajo-oikeutta alennettaessa siltä ei ole mahdollista poistaa yksittäisiä luokkia vaan alentaminen tehdään nimenomaan ryhmäkohtaisesti.

  Alentaminen tehdään näissä tapauksissa suoraan ajokorttilupahakemuksen käsittelyn yhteydessä siten, että ajokorttiluokkaan valitaan asiakkaan ajokorttiluokalta jäljelle jäävät 1. ryhmän luokat.

  Alentamispyyntö laitetaan ajokorttilupahakemuksen kirjalliseksi liitteeksi (lomakkeita saa Ajovarman toimipisteestä).

  Varaa aika hakemuksen jättämiseen:

  Varaa aika

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Ajokorttiluokan alentaminen on lopullinen päätös ja sen jälkeen 2. ryhmän luokat voi saada takaisin vain tutkinnon kautta ja toimittamalla lääkärinlausunto, jossa todetaan 2. ryhmän terveysvaatimusten täyttyminen. 

  B-luokan ajo-oikeus on voimassa seuraavasti:

  - 18.1.2033 saakka tai

  - asiakkaan ikä max. 70 vuotta

  70 vuotta täyttäneet:

  - kortin voimassaoloaika 5 vuotta

  Uusi kortti tulee kotiosoitteeseen postitse n. kahden viikon kuluessa. Mukana on palautuskuori vanhalle ajokortille.

 • Ajanvarauksessa on vaihtoehtoina ajokorttihakemus ja ajokorttilupahakemus. Mitä eroa niillä on?

  Valitse ajokorttihakemus jos kyseessä on erityisehtojen muutos, kaksoiskappale kadonneen/anastetun/ tuhoutuneen tilalle, nimenmuutos tai henkilötunnuksen muutos, ajo-oikeuden alentaminen, aikaisemman ajo-oikeuden voimaan saattaminen, valvottu ajo-oikeus, A-luokan laajennus tai jos et ole enää tunnistettavissa aikaisemman ajokortin valokuvasta.

  Valitse ajokorttilupahakemus jos kyseessä on kuljettajan ensimmäisen ajokortin hankkiminen, aiemman ajokorttiluokan korotus, aiemman ajokortin uudistaminen (= ajo-oikeuden voimassaolon jatkaminen) tai ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ajokorttiin.

 • Ajokorttini on kadonnut, mistä voin tilata uuden ajokortin?

  Trafin Oma asiointi –palvelun kautta on 1.2.2016 alkaen mahdollista tilata ajokortin kaksoiskappale. Palvelussa voit tilata ajokortin kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle.
  Trafin sähköinen asiointipalvelu

  Voit tilata uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokortin luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi.

  Nimen muuttumisen yhteydessä palvelun käyttö ei ole mahdollista, koska sinun tulee toimittaa uusi nimikirjoitusnäyte Ajovarmaan. Voit tilata samalla uuden kortin Ajovarman kautta.

  Palvelun käyttö edellyttää, että viranomaisrekisterissä on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva ajantasainen valokuva ja nimikirjoitusnäyte. Lisäksi hakijan vakituisen asuinkunnan tulee olla Manner-Suomessa (Ahvenanmaalle tilaaminen ei onnistu) ja väestötietojärjestelmässä tulee olla voimassa oleva osoite.

  Eli jos haet ennen ko. ajankohtaa ajokortin kaksoiskappaletta, tulee sinun asioida Ajovarman toimipisteessä.

  Varaa aika hakemuksen jättämiseen:

  Varaa aika

  tai puhelimitse numerosta 075 323 9999


  Tarvitset mukaan:

  2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten tai sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana);

  Henkilöllisyystodistuksen

  Hakemuksen hinta on 30€

 • Ajokortissani on erityisehtomerkintä 12.01, joka tarkoittanee näön korjausta. Olen käynyt silmäleikkauksessa enkä tarvitse lääkärin mukaan enää silmälaseja autoa ajaessa. Pitääkö hankkia uusi ajokortti, jossa tuota erityisehtoa ei ole?

  Voit jättää hakemuksen uudesta ajokortista Ajovarman palvelupisteeseen.

  Varaa aika hakemuksen jättämiseen:

  Varaa aika

  tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

  Hakiessasi uutta ajokorttia Ajovarmasta ota mukaasi:

  Lääkärinlausunto muutoksesta

  2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten tai sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana)

  Henkilöllisyystodistus

  Aikaisempi ajokorttisi, jos se on tallella

  Hakemuksen hinta on 30€