Teoriprovet

Utförande av teoriprov

Under teoriprovet tar man reda på examenstagarens kunskap om trafikregler och färdigheter att upptäcka olika faror i trafiken. Teoriprovet utförs på Ajovarmas serviceställen med hjälp av en surfplatta.

Boka tid till teoriprov:

Boka tid

eller via telefon på 075 323 9999.

OBS!
Du bör ha godkänt körkortstillstånd innan du kan reservera teoriprovet. För tillfället kan inte förlängda teoriprov (1h) bokas via webben. Du kan boka en tid genom att kontakta vår kundtjänst. Ytterligare information om genomförande av teoriprov med förlängd utförningstid finns även på Trafis sidor (på finska). Uppgifter om kvalitetskraven för tolkar, som används i proven för yrkestrafik, fås via kundtjänsten.
Ajovarma k
undtjänst 075 323 9999 må-fre kl. 8-15.45 (Samtalspriser: fast/mobiltelefonnät ina/msa) 075 323 9999 mån-fre kl. 8-15.45.

Observera, att du bör ha ID-bevis och delvis ifylld E100-blankett när du kommer till teoriprovet.

Det finns två förfaranden (förfarandet bekräftas i varje serviceställe):

  1. Examenstagaren får surfplattan i samband med anmälan och returnerar den till servicerådgivaren efter provet. Surfplattan ges åt examensmottagaren alltid mot pant. Som pant kan fungera t.ex. mobiltelefon eller identitetsbevis.
  2. Det andra alternativet är en surfplatta som är fast i ett underlag. I detta fall får examenstagaren en kod i samband med anmälan, och med koden laddas teoriprovet till surfplattan.

Den som utför teoriprovet, trycker med fingret svaret ja eller nej till de animerade frågorna på pekskärmen. Bilden kan också förstoras eller man kan markera bilden och återkomma till den senare.

I personbilsklassen innehåller provet  50 bildfrågor och 10 skriftliga frågor. Man har tillsammans en halv timme tid att svara på frågorna och bilduppgifterna.

Efter provet är resultatet genast synligt. Också feedbacken ges direkt efter provet.

OBS! Teoriprovet kan inte göras med egen surfplatta, utan endast surfplattor som finns på serviceställen som tar emot förarexamina.

Se Trafis video om ämnet från Trafis You Tube -tjänst

Läs mer om teoriproven för dem som ansöker om undervisningstillstånd.

Boka en tid!

Ajovarma - Förbokat tid sparar tid

En förhandsbokad tid till körkorts- och tillståndstjänsterna sparar din tid. Boka en tid i förväg via webben eller genom att kontakta vår kundtjänst. Ajovarmas rikstäckande kundtjänst ger råd och service på numret 075 323 9999 vardagar må-fre 8.00-15.45 (samtalspris lna/msa) eller via epost: forfragningar(at)ajovarma.fi