Vi betjänar endast dem med förbokad tid pga. koronavirussituationen. Ifall ni tillhör en karantängrupp eller känner er sjuk, rekommenderar vi att ni avbokar eller ändrar din tid per telefon utan extra kostnad. Vissa tillståndstjänster kan även skötas med hjälp av ett ombud. Mer information från Ajovarmas kundtjänst, tfn 075 323 9999. Vi rekommenderar att alla som besöker Ajovarmas betjäningsställen tar med sig och använder ansiktsmask under sitt besök! Vi ber er hålla 2 meters skyddsavstånd i våra kundutrymmen.

« Till nyhetslistan

Förändringar i taxiförarproven

Från början av juli krävs att en ny taxiförare gör ett omstrukturerat prov. Provet är i två delar. I den första delen mäts saker som har att göra med passagerarens säkerhet och funktionshinder. Den andra delen av provet mäter förarens lokalkännedom. I samma veva slopas den obligatoriska skolningen.

Man kan ansöka om körtillstånd för taxiförare när proven är godkända och de andra förutsättningarna för körtillstånd nås. En av dessa förutsättningar är, att man har ett B-körkort, som är ikraft och som man fåt minst ett år tidigare. Utöver ett i Finland utfärdat körkort, godkänns även körkort utfärdade i annan EU-medlemsstat eller ETA-stat, som i Finland tillåts ha rätt att trafikera ett fordon.  När man ansöker om körtillstånd måste man lämna in ett läkarintyg på körkortstillstånd för grupp 2, som intygar att man fyller den gruppens hälsokrav. Varenda sökande genomgår en granskning av brotts- och straffregistret. Ifall man finner markeringar i dessa kan de orsaka att körtillstånd ej ges.

Ett körtillstånd för taxiförare, som utfärdas efter 1.7.2018, är alltid ikraft 5 år åt gången. De taxiförares körtillstånd, som utfärdats efter 1.1.2015, är ikraft så länge som det star på körtillståndet. För förnyelse av körtillståndet krävs ej mer I fortsättningen att man genomgår särskild skolning.

För taxiförarprovet bokas tid via Ajovarmas telefontjänst på numret 075 323 9999. Proven kan göras på Ajovarmas serviceställen, som hittas här: www.ajovarma.fi/yrkestrafikens-servicestallen

Man kan lämna in taxiförarens körtillståndsansökan på alla Ajovarmas serviceställen. Tiden för inlämning av ansökan bokas på förhand via nätsidan: www.ajovarma.fi/tidsbokning