Så skaffar du ditt första körkort

Körkortstillstånd

För att du ska få ta förarexamen krävs att du har åldern inne och att du har körkortstillstånd (alternativt att polisen har föreskrivit att du ska ta examen). Innan du får genomföra körprovet ska du klara teoriprovet. Ansök om körkortstillstånd på Ajovarmas serviceställen.

Boka tid för inlämning av ansökan

Ansökan om körkortstillstånd:

Boka tid

Ansökan om körkortstillstånd ifall du är elev på bilskola och bilskolan hämtar din körkortsansökan till Ajovarma i ditt ställe:

Boka tid

eller boka tid via telefon på 075 323 9999

Förarexamen

Syftet med förarexamen är att säkra att personen som avlägger examen har tillägnat sig innehållet i förarundervisningen, kan agera ansvarsfullt som förare och beaktar säkerhetsaspekten samt den sociala och ekologiska aspekten, och självständigt och tryggt kan tillämpa de grundläggande färdigheterna för förare i olika trafiksituationer.

Teoriprov

Syftet med det teoriprov som ingår i förarexamen är att säkra att du är förtrogen med de stadgar och föreskrifter som gäller den aktuella fordonsklassen. Provet görs på surfplatta på examinatorns kontor. Ett underkänt teoriprov får utföras på nytt tidigast följande dag.
Läs mer om teoriprovet

För att få övningstillstånd för motorcykel måste du visa att du kan hantera en mc

I enlighet med körkortslagen (386/2011) 45 § är en förutsättning för att övningstillstånd för motorcykel som avses i vägtrafiklagen 68 § ska beviljas att sökanden visat prov på att kunna hantera motorcykeln enligt Trafiksäkerhetsverket Trafis anvisningar. Hanteringsprovet avläggs alltid för examinatorn. Klarar du hanteringsprovet behöver du inte avlägga det på nytt i samband med körprovet för förarexamen. Ett godkänt hanteringsprov är giltigt i 12 månaders tid.

Körprov

Körprovet som ingår i förarexamen går ut på att säkra att du behärskar fordonet i trafiksituationer av olika slag. Körprovet tar 45–75 minuter beroende på examensklassen. Erillinen käsittelykoe suoritetaan aina seuraavissa luokissa: AM/120, A1, A2, A, B/96, BE, C1E, CE, D1E, DE och LT. (I övriga klasser mäts din skicklighet i fordonshantering genom olika uppgifter, bland annat sådana där det gäller att backa.)
Läs mer om körprovet

Körrätt efter förarexamen

Körrätten som beviljas efter förarundervisningens grundläggande skede och godkänd förarexamen berättigar till övergång till övningsskedet. Efter detta utförs den avslutande och fördjupande fasen av förarundervisningen. Tiden mellan fas I och fas II är minst tre månader. Övnings- och fördjupningsfasen ska utföras inom två år efter att personen fått det körkortet.

Skeden vid ansökan om personbilskörkort (pdf)

Ytterligare information

Du hittar alltid de aktuella beskrivningarna och annan viktig information om vägtrafikens persontillstånd från Trafis webbtjänst. De bifogade länkarna går direkt till Trafis sidor (Vägtrafiken):

JAG VILL HA KÖRKORT

Körkort för moped och mopedbil
Motorcykelkörkort
Körkort för personbil
Körkort för lastbil
Körkort för bus
Traktorkörkort

TILLSTÅND OCH GODKÄNNADEN

Undervisningstillstånd

Boka en tid!

Ajovarma - Förbokat tid sparar tid

En förhandsbokad tid till körkorts- och tillståndstjänsterna sparar din tid. Boka en tid i förväg via webben eller genom att kontakta vår kundtjänst. Ajovarmas rikstäckande kundtjänst ger råd och service på numret 075 323 9999 vardagar må-fre 8.00-15.45 (samtalspris lna/msa) eller via epost: forfragningar(at)ajovarma.fi