Opetuslupa


 

Opetusluvan hakeminen kannattaa aloittaa tarkistamalla, ettei luvan myöntämiselle ole esteitä. Lue lisää Finlexin sivuilta

Opetusluvan hakijan on suoritettava hyväksytysti opetuslupaopettajan teoriakoe kuljettajantutkintoja vastaanottavassa palvelupisteessä.
www.trafi.fi/tieliikenne/luvat_ja_hyvaksynnat/opetuslupa

Varaa aika teoriakokeeseen opetusluvan saamiseksi:

VARAA AIKA 

tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999.

Tämän jälkeen opettajan opetuslupaa ja oppilaan ajokorttilupaa haetaan Ajovarman palvelupisteeltä. Opetuslupahakemuksia on saatavilla Ajovarman palvelupisteiltä. Varaa aika etukäteen. Opetusluvan myöntää Trafi.

Varaa aika opetuslupahakemuksen jättämiseen:

Varaa aika

tai puhelinpalvelustamme p. 075 3239999.

Opetuslupa B-luokan ajokortin suorittamista varten myönnetään enintään 2 vuodeksi ja aikaisintaan vuotta ennen kuin opetettava täyttää B-ajokortin saamisen edellytykseksi säädetyn 18 vuoden vähimmäisiän.

Muiden luokkien opetuslupa myönnetään pääsääntöisesti enintään 9 kuukaudeksi ja aikaisintaan 6 kuukautta ennen kuin opetettava täyttää opetusajoneuvon luokkaa vastaavan ajokortin saamiselle säädetyn vähimmäisiän. Opettajan ikävaatimus on vähintään 25 vuotta ja AM-luokan mopon ajokortin opetusluvassa vähintään 21vuotta.

Henkilöauton ajokortin hankkimisen vaiheet (pdf)

Aiheesta lisää Trafin sivuilla (Opetuslupa).

Opetusluvalla opettavalle ohjeiksi tarkoitettua materiaalia myydään Ajovarman toimipisteissä.

Katso opetusluvan myöntämisen perusteet Finlexin sivuilta:

Opetuslupaa ei myönnetä hakijalle, jota on pidettävä opetustehtävään sopimattomana liikennerikkomusten tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi. (Ajokorttilaki 39 §)

Harjoittelu- ja syventävän vaiheen opetuslupa edellyttää liikenneopettajalupaa. Syventävän vaiheen opetuslupa on voimassa enintään vuoden.

Opetuslupien voimassaolo päättyy kuitenkin aina kun luokkaa vastaava kuljettajantutkinto on suoritettu tai, jos kuljettajantutkintoa ei vaadita, kun opetus on annettu.

Opetuslupaa hakevan teoriakoe

  • Vaadittava opetusalan tuntemus tutkintaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin hyväksymää kysymysaineistoa käyttäen.
  • Opetusluvan hakijan on läpäistävä teoriakoe, joka koostuu kuljettajantutkinnon B-teoriakokeesta täydennettynä opetuslupaa koskevilla erityiskysymyksillä. Erityiskysymyksissä käsitellään keskeisiä ajo-opetukseen liittyviä asioita.
  • Teoriakoe suoritetaan tietokoneella. Koe muodostuu esittely-, koe- ja palauteosiosta. Teoriakoe sisältää 50 tilannekysymystä, 10 luokkakohtaista (B) monivalintakysymystä sekä 20 opetuslupaan liittyvää kysymystä.
  • Muiden kuin B-luokan opetuslupaa hakevien teoriakoe sisältää luokkakohtaisia tilannekysymyksiä, luokkakohtaisia kysymyksiä ja opetuslupaa koskevia kysymyksiä.

Varaa aika!

Ajovarma - Sähköinen ajanvaraus säästää aikaa

Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi. Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 arkisin ma-pe 8-15.45 (puhelun hinta: pvm/mpm) tai sähköpostilla tiedustelut(at)ajovarma.fi