Opetusajoneuvo

B-luokan opetusajoneuvo ja ajokokeessa käytettävä ajoneuvo

Ajo-opetuksessa tulee käyttää B-luokan autoa ja tutkinnossa käytettävän B-luokan auton suurimman rakenteellisen nopeuden on oltava vähintään 100 km/h.

Ajokokeessa käytettävän ajoneuvon on täytettävä opetusajoneuvoja koskevat vaatimukset.

Yleensä ajokokeessa käytetään samaa ajoneuvoa kuin ajo-opetuksessa. Tutkinnossa käytettävän ajoneuvon suurimman rakenteellisen nopeuden on oltava vähintään 100 km/h.

Jos kokeessa käytetään automaattivaihteista ajoneuvoa, ajokorttiin merkitään vastaava ajo-oikeusrajoitus.

B-luokan opetusajoneuvon varusteet

  • Opetuslupa-ajoneuvossa on oltava erillinen jarrupoljin opettajalle, jonka voimansiirto käyttöjarrujärjestelmään välittyy esim. vaijerivälitteisesti. Polkimen sijoituksen tulee vastata normaalin auton jarrupolkimen sijoitusta, kun opetusta annetaan B-luokkaa varten. Opetusajoneuvo on hyväksyttävä muutoskatsastuksessa. Jarruteho tarkastetaan jarrudynamometrilla, ja tehon tulee vastata auton omalla jarrujärjestelmällä kuljettajan paikalta aikaansaatavaa jarrutustehoa. Muutoskatsastuksia suorittavat katsastusasemat.
  • Turvavyöt opettajalle ja oppilaalle
  • Opetusajoneuvon tunnus on valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on vähintään 16 cm ja enintään 25 cm. Tunnus on kiinnitettävä taakse ajoneuvon ulkopuolelle näkyvälle paikalle. Se ei saa peittää valoja tai rekisterikilpeä.
  •     Opettajaa varten ulkopuolinen taustapeili.

Lisäksi suosittelemme sisäpeiliä opettajalle (esimerkiksi imukupilla kiinnitettävä) sekä oppilaalle erillistä oikeanpuoleista peiliä.

Matkustajien määrä opetusajoneuvossa

B-luokan opetuksessa saa kuljettaa matkustajia opetusajoneuvossa opetusta annettaessa.

Opetusajoneuvon kuljettaja

Ajo-opetuksen perusvaiheessa opettaja katsotaan kuljettajaksi. Opettajan on istuttava oppilaan vieressä, kun ajo-opetusta annetaan. Jos opetusajoneuvon kuljettaja aiheuttaa liikennevahingon vastapuolen vahingot korvataan opetusajoneuvon liikennevakuutuksesta. Kuljettajantutkinnon ajokokeessa oppilas katsotaan kuljettajaksi.