Palvelemme koronavirustilanteesta johtuen vain ajanvarauksella. Huomioithan myös, että ajo- ja käsittelykokeet ovat paikoin ruuhkaantuneet. Mikäli kuulutte riski- tai karanteeniryhmään tai tunnette itsenne sairaaksi, suosittelemme perumaan tai siirtämään ajanvarauksen puhelimitse ilman lisäkustannuksia. Suosittelemme kaikkia Ajovarmassa asioivia tuomaan kasvomaskin ja käyttämään sitä asioinnin aikana!

2019

« Uutislistaukseen

Mopon käsittelykoe tulee suorittaa vain turvallisissa olosuhteissa

Mopon käsittelykokeen tarkoituksena on varmistaa, että mopoilija pystyy hallitsemaan tietyt, turvalliselle ajamiselle olennaiset asiat ja sen tulee olla tasapuolinen kaikille suoritusajasta ja -paikasta riippumatta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom painottaa, että käsittelykokeita tulee suorittaa vain silloin, kun se on kokeen suorittajan kannalta turvallista.

Mopon käsittelykokeen tarkoituksena on varmistaa mopon turvallinen käsittely ja hallinta. Käsittelykokeen tehtävät ovat yhtenäinen kokonaisuus, joiden avulla voidaan varmistaa mopoilijan taidot mopon käsittelyssä. Ei ole olemassa erillistä mopon talvikäsittelykoetta, vaan kaikki suorittavat saman kokeen samoin arvosteluperustein.

Käsittelykoe mittaa tasapuolisesti samoja taitoja mopoilijoilta suorittamisajasta ja -paikasta huolimatta. Kokeen muokkaaminen keliolosuhteiden mukaan tekisi kokeesta epätasa-arvoisen eikä kokonaisuus mittaisi enää haluttuja taitoja tarkoituksenmukaisesti.

”Keliolosuhteet vaihtelevat huomattavan paljon maan eri puolilla, emmekä haluaisi rajoittaa mopon käsittelykokeiden suorittamista ennalta määritellyin, kalenterista katsotuin aikarajoin. Toivoisimmekin, että sekä liikenneopettajat että kokeiden vastaanottajat analysoisivat tilanteen paikallisesti ja tekisivät päätöksen käsittelykokeen suorittamisesta tai suorittamatta jättämisestä olosuhteet huomioiden”, sanoo yksikönpäällikkö Marko Rajamäki.

Turvallisen liikennekulttuurin kannalta kokonaisuuden, niin kelin, oikean liikkumisvälineen kuin muidenkin liikenteessä toimivien huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää. Traficom toivookin, että liikenneopettajat toimivat alan ammattilaisina ratkaisevassa roolissa esimerkin antamisessa.

Joulu-helmikuussa suoritetaan vuosittain noin prosentti kaikista mopon käsittelykokeista. Yhteensä mopon käsittelykokeita suoritetaan noin 20 000 vuodessa.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Marko Rajamäki, p. 029 534 5465, marko.rajamaki(at)traficom.fi