Ensimmäisen ajokortin hankkiminen

Ajokorttilupa

Kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytyksenä on, että kokelas täyttää säädetyn ikävaatimuksen ja hänellä on ajokorttilupa tai poliisin määräys kuljettajantutkinnon suorittamiseksi. Teoriakoe on suoritettava hyväksytysti ennen ajokoetta. Voit jättää ajokorttilupahakemuksen Ajovarman palvelupisteessä.

Varaa aika hakemuksen jättämiseen

Ajokorttilupahakemus:

Varaa aika 

Ajokorttilupahakemus, jos olet autokoulun asiakas ja autokoulusi toimittaa ajokorttilupahakemuksen Ajovarmalle puolestasi:

Varaa aika 

tai varaa aika puhelinpalvelustamme p. 075 3239999

Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tavoitteena on varmistaa, että tutkinnon suorittaja on saavuttanut kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat, osaa toimia vastuullisena kuljettajana huomioiden turvallisuuden, sosiaalisuuden ja ekologisuuden sekä kykenee soveltamaan ajamisen perustaitoja itsenäisesti ja turvallisesti erilaisissa liikennetilanteissa.

Teoriakoe

Kuljettajantutkinnon teoriakokeen tarkoituksena on varmistaa, että kokelas tuntee ajoneuvoluokkaa koskevat säännöt ja määräykset. Koe tehdään tablettitietokoneella tutkinnon vastaanottajan toimipaikalla. Hylätyn teoriakokeen saa suorittaa uudestaan aikaisintaan seuraavana päivänä.
Lue lisää teoriakokeesta

Harjoitusluvan hakijan käsittelytaidon osoittaminen

Ajokorttilain (386/2011) 45 § mukaan tieliikennelain 68 §:ssä tarkoitetun moottoripyörän harjoitusluvan myöntämisen yhtenä edellytyksenä on, että hakija on osoittanut tutkinnon vastaanottajalle hallitsevansa moottoripyörän käsittelyn Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ohjeiden mukaisesti. Tämän ohjeen mukainen käsittelykoe suoritetaan aina tutkinnon vastaanottajalle. Käsittelykoetta ei tarvitse suorittaa uudelleen kuljettajantutkinnon ajokokeen yhteydessä. Hyväksytysti suoritettu käsittelykoe on voimassa 12 kuukautta.

Ajokoe

Kuljettajantutkinnon ajokokeen tavoitteena on varmistua, että kokelas hallitsee ajoneuvon erilaisissa liikennetilanteissa. Ajokokeen kesto on 45–75 minuuttia tutkintoluokasta riippuen. Erillinen käsittelykoe suoritetaan aina seuraavissa luokissa: AM/120, A1, A2, A, B/96, BE, C1E, CE, D1E, DE ja LT. (Muissa luokissa ajoneuvon käsittelytaitoa mitataan mm. peruutustehtävällä.)
Lue lisää ajokokeesta

Ajo-oikeus kuljettajantutkinnon jälkeen

Kuljettajaopetuksen perusvaiheen ja hyväksytyn kuljettajantutkinnon jälkeen myönnetty ajo-oikeus oikeuttaa siirtymään harjoitteluvaiheeseen. Tämän jälkeen suoritetaan kuljettajaopetuksen päättävä syventävä vaihe. Ensimmäisen ja viimeisen vaiheen väli on vähintään kolme kuukautta. Harjoittelu- ja syventävä vaihe on suoritettava kahden vuoden kuluessa ajokortin saamisesta.

Ajovarma - Henkilöauton ajokortin hankkimisen vaiheetHenkilöauton ajokortin hankkimisen vaiheet (pdf)

Lisätietoja

Löydät aina ajantasaiset kuvaukset sekä muuta tärkeää tietoa tieliikenteen henkilöluvista Trafin verkkopalvelusta. Oheiset linkit ohjautuvat suoraan Trafin sivuille:

HALUAN AJOKORTIN

Mopon ja mopoauton ajokortti
Moottoripyörän ajokortti
Henkilöauton ajokortti
Kuorma-auton ajokortti
Linja-auton ajokortti
Traktorin ajokortti

LUVAT JA HYVÄKSYNNÄT

Opetuslupa

Varaa aika!

Ajovarma - Sähköinen ajanvaraus säästää aikaa

Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi. Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 arkisin ma-pe 8-15.45 (puhelun hinta: pvm/mpm) tai sähköpostilla tiedustelut(at)ajovarma.fi