Teoriakoe 
Teoriakoe
 

Teoriakokeessa selvitetään liikennetilanteiden perusteella kokelaan liikennesääntöjen tuntemusta ja valmiuksia havaita liikenteen vaaratilanteita. Tietokoneohjattu teoriakoe on multimediasovellus, jonka avulla kokelas suorittaa kokeen itsenäisesti tietokoneen ääressä.

Ohjelma...

 • ilmoittaa kokeen tulokset,
 • näyttää kokelaalle virheellisesti vastatut kysymykset ja niiden oikeat vastaukset ja
 • antaa lopuksi kirjallisen palautteen.

Teoriakokeen suorittaminen onnistuu kolmella painikkeella ilman aikaisempaa tietokoneen käyttökokemusta. Kokeen voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Mukaan tarvitset opetustodistuksen ja kuvallisen luotettavan selvityksen henkilöllisyydestäsi. Tutkintomaksu ja ajokorttimaksut peritään etukäteen. Lisäksi edellytetään, että poliisi on myöntänyt sinulle ajokorttiluvan.

Ole paikalla n. 10 min ennen varattua aikaa ja ilmoittaudu heti saavuttuasi toimistovirkailijalle, näin pääset välittömästi koneen vapauduttua aloittamaan. Toimistovirkailija ohjaa sinut teoriakokeeseen.

Mikäli et pääse tulemaan kokeeseen, muista perua varattu aika viimeistään varausta edeltävänä päivänä toimipisteen palveluaikojen puitteissa. Käyttämättömästä ja peruuttamattomasta ajasta peritään peruutusmaksu.

Kokeen suoritus
Aloita painamalla nappia A

 • Kuuntele ohjeita, älä hätäile
 • Vältä ylimääräistä melua, sillä lähelläsi voi olla toinen teoriakokelas

Muista

 • Yleiset tehtävät (sanalliset); vain yksi vaihtoehto voi olla oikein
   
 • Vastausta ei voi korjata
   
 • Tilannetehtävissä (kuvat) toimit henkilöauton kuljettajana. Kuva on otettu kuljettajan paikalta. Kuljettajan näkökenttä on laajempi kuin pelkkä tuulilasi. Jokaista väitettä seuraa viisi tilannekuvaa ja sama väite lukee myös kuvan alareunassa. Sitä ei tarvitse aina lukea uudelleen, vain jos väite unohtuu.

Kokeen päätyttyä

 • Hae opetustodistuksesi ja palautelomake toimistovirkailijalta
   
 • Toimita asiapaperit autokoululle, mikäli olet autokoulussa oppilaana

Muuta huomioonotettavaa 

Koe alkaa harjoitustehtävillä, joita saat halutessasi myös lisää. Käytössäsi on kolmen napin (a, b, c) vastauslaite.

Korttiluokkakohtaisissa kysymyksissä on 3 vaihtoehtoa, joihin vastataan painamalla oikeaksi katsottua vaihtoehtoa vastaavaa nappia. Aikaa vastaamiseen on 30 sekuntia.

Tilannetehtävissä nappi a = oikein ja c = väärin. Vastaava näppäimistö näkyy kuvaruudun oikeassa alakulmassa. Aikaa tilannetehtävissä on 10 sekuntia. Kuvan poistuttua voi vielä vastata kolmen sekunnin kuluessa.

Vastausajan kulumisen näet kuvaruudun oikeassa alareunassa olevasta keltaisesta pylväästä. Älä kiirehdi vastatessasi, sillä vastausta ei voi korjata. Tehtävä vaihtuu heti vastattuasi.

Kokeen päätyttyä kone antaa sinulle palautteen.

Odota kunnes kuvaruudussa lukee "Koe on päättynyt" ja palaa toimistovirkailijan luo.